Despre mine

Fotografia mea
Pietrele au acumulat energii in sute sau mii de ani... tu nu trebuie decat sa stii si sa vrei sa aduni aceste energii benefice.
Comenzile se pot face direct pe blog sau pe luxury_handmade@yahoo.com Taxa de transport este de 9 lei prin Posta Romana ( pentru Buzau nu se percepe taxa de transport)

10.05.2012

Istoria bijuteriilor

  Bijuteriile lumii antice 
Bijuteriile sunt o forma universala de adoratie. Podoabele facute din scoici, pietre si oase au supravietuit inca din timpuri preistorice. Inca din acele timpuri, bijuteriile erau purtate ca o forma de protectie fata de pericolele vietii sau pentru a marca un statut social. Descoperirea tehnicilor de lucru cu metalul a adus o dezvoltare importanta in acest domeniu. Aurul, un material rar si valoros, era ingropat cu persoanele decedate. Multe bijuterii arheologice vin din morminte. 

  Bijuteriile medievale 
Podoabele purtate in Europa medievala reflectau ierarhia si statutul social. Nobilii purtau aur, argint si pietre pretioase. Persoanele umile purtau metale de baza ca arama si cositor. Culoarea bijuteriilor si puterea lor protectiva conta deosebit de mult. Pana in secolul 14, pietre pretioase erau slefuite si nu taiate. Marimea si stralucirea culorii le determinau valorea. Unele aveau mesaje secrete sau incriptii magice, care se credea ca ii va proteja pe proprietari. 

 Bijuteriile in renascentism 
Obiectele pretioase au devenit mai elaborate si mai colorate. Tehnicile in taierea lor au avansat, facand bijuteriile sa straluceasca mai mult. Imensa importanta pe care o dadeau religiei si mai apoi politicii se putea vedea in podoabele purtate. Design-ul reflecta noul interes acordat lumii clasice, prin figuri sau scene mitologice populare. Un alt trend era purtarea medalioanelor portret. 
Secolul 17 
Schimbarile din moda au introdus si noi stiluri in bijuterii. In timp ce matrialele inchise cereau podoabe elaborate din aur, materialele in nuante pastelate erau accesorizate cu pietre pretioase si perle. O data cu extinderea comertului nestematele au devenit din ce in ce mai disponibile.Se dezvolta trendul motivelor botanice. 
Secolul 18 
Taieturile pietrelor pretioase au facut ca diamantele sa straluceasca mai mult ca oricand. De obicei pietrele erau aplicate in monturi de argint pentru a le evidentia mai bine. 
Secolul 19 
Secolul 19 a fost o perioada de intense schimbari industriale si sociale, dar in design-ul podoabelor concentrarea a ramas pe cel din trecut. In primul deceniu, stilul clasic era foarte popular si evoca gloria Greciei antice. Exista si interes in podoabele perioadei medievale si renascentiste. Tot in acest secol erau populare bijuteriile naturalistice decorate cu flori sau fructe. Florile exprimau dragostea si prietenia. 
Arts and Crafts 
Dezvoltat in ultimii ani al secolului 19, miscarea Arts & Crafts se baza pe o profunda stinghereala fata de lumea industrializata. Bijutierii respingeau masinariile si se concetrau pe obiectele facute manual. Ei evitau pietrele mari cu multe fatete si se bazau pe frumusetea naturala a pietrelor pretioase cabochon. Acestia au inlocuit repetitia si regularitatea data de trendul general cu curbe si design figurativ. 
Art Deco 
Cu toate ca perioada 1920-1950 a fost plina de razboaie si depresii, bijuteriile si-au mentinut eleganta si originalitatea. New York-ul rivaliza cu Parisul iar casele de bijuterii din Europa se asteptau sa cumpere si sa vinda din India. Din 1933, aurul a revenit la moda, mai ales pentru ca era mai ieftin decat platina. 
Bijuteriile contemporane 
Din 1960 granitele in bijuterii au fost intr-o continua redefinire. Conventiile au fost sparte de diferite generatii de bijutieri independenti, educati la colegii de arta si care veneau cu idei radicale. Noile tehnologii si materialele nepretioase, printre care plastic, hartie si textile, au restabilit notiunea de traditional. Bijutierii avant-gardisti au explorat interactiunea bijuteriilor cu corpul, impingand limitele proportiilor si al purtarii lor. Podoabele s-au transformat in obiecte arta de purtat.



4 comentarii:

  1. ce frumoase sunt bijuteriile...felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. I LOVE YOUR BLOG! It's FULL of awesome ideas! You should check out mine, you can win something from each and every blog I post just by becoming a member of my blog. From then on any blog you comment on you have a chance of winning something from! Check it out:
    (http://fan-freekin-tastic-fasionista-stars.blogspot.com)
    Hope to see you around an will be following your blog!!
    Dana
    "Fashionista' of the Week!"
    I LOVE beading and wire sculpting/beading ....your blog is definitely something I wanna see more of and follow! Wow are you talented!! Yahhh!

    RăspundețiȘtergere
  3. I absolutely LOVE those trees they're GORGEOUS!!

    RăspundețiȘtergere